Wind Opleiding in België

De Windopleiding is bedoeld voor (paarden)coaches, therapeuten en andere begeleiders die het systemisch werken met paarden in de diepte willen integreren in hun huidige werk. Deze opleiding wordt aangeboden in Nederland en Belgie. In Belgie wordt de opleiding aangeboden in samenwerking met HorSense VZW.
Ruud Knaapen (Wind) is de inhoudsdeskundige, Henk Van ’t net (HorSense) is de leercoach.

Voor Wie

Deelnemers zijn (paarden)coach of therapeut. Voorkennis van systemisch werk is gewenst, alsook kennis en ervaring met paarden. Verder vinden wij van belang dat je bereid bent om door de ogen van het paard naar jezelf en je eigen systeem van herkomst te kijken?” De opleiding streeft naar co-creatie met haar deelnemers. We verwachten daarom van de deelnemers een professionele en actieve bijdrage aan deze opleiding. Op deze manier ontwikkelt iedere opleidingsgroep het werkveld weer verder; een belangrijke voorwaarde voor de doorontwikkeling van werkveld en opleiding.

Opbrengst

Na deze opleiding:
1. Heb je een stevige basis voor het begeleiden van een sessie met de paarden van intake tot en met afronding, vanuit de Wijsheid van de kudde;
2. Ben je bekend en vertrouwd met de principes van de kudde en kun je deze herkennen in een sessie;
3. Kun je het harmonistiegedrag van het paard en de bijbehorende systeemdynamieken “lezen” in een sessie;
4. Ben je in staat interventies uit te voeren en te testen;
5. Heb je je eigen stijl ontwikkeld;
6. Ben je bereid en in staat om door de ogen van een paard naar systemen te kijken.

Opzet en Duur

De opleiding bestaat uit negen praktijkblokken (groepsbijeenkomsten). Gedurende deze opleiding zijn steeds twee begeleiders betrokken; een inhoudsdeskundige en leercoach. Tussen deze blokken, oefenen deelnemers met opdrachten die verdiepend zijn op de thema’s uit de praktijk. Begeleiding van het individuele leerproces vindt zowel tijdens als tussen de blokken door. Door de intensiteit van de opleiding werken we met kleine groepen (maximaal 10 deelnemers). en altijd met twee begeleiders, een inhoudsdeskundige en een leercoach. In Belgie bieden wij de opleiding aan in blokken van 2 aaneengeschakelde dagen.

We vinden het belangrijk dat onze opleiding goed aansluit bij jouw leerwensen en verwachtingen. Daarom voeren we met iedere deelnemer twee intake gesprekken en organiseren per opleiding een kennismakingsochtend. Zo stellen we je maximaal in de gelegenheid om ons werk, de plek, de docenten, de medestudenten en de kudde te leren kennen

Cursusopbouw

De opleiding ‘Coachen van mensen met behulp van paarden’ duurt 20 cursusdagen. Tijdens deze dagen wordt er een koppeling gemaakt tussen verdiepende theorie op postgraduaat niveau en het werken met ‘Paard als Spiegel’. Tijdens een cursusdag wordt ongeveer 40% van de tijd aan theorie besteed, en 60% aan het coachen met ‘Paard als Spiegel’ in de praktijk.

Gedurende de opleiding werk je in het eerste jaar met vier ‘proef’coachees en in het tweede jaar met vijf ‘proef’coachees waar je in totaal negentien gesprekken/sessies mee hebt. Tijdens drie observatiemomenten reflecteer je op je ontwikkeling als postgraduaat coach met ‘Paard als Spiegel’ en je ervaringen met het coachen. Onder begeleiding van de HorSense-coaches en je medecursisten maak je een 360 graden feedbackmeting en neem je deel aan intervisiegroepen. Tot slot maak je vier literatuurverslagen (waarvan een van een verplicht boek).

Kosten

De kosten voor de Windopleiding Belgie bedragen 3400 euro.

Data en Locatie

23 en 24 mei 2022

27 en 28 juni 2022

22 en 23 augustus 2022

22 en 23 september 2022

17 en 18 oktober 2022

De locatie is in Hotton.

Meer weten?

Wil je meer weten en/of de informatiebrochure? Contacteer ons en wij sturen informatie door.