Door: Frans, HorSense locatie Zuid (Deurne) 

Ook al voelt het soms nog niet zo, de lente is volop zichtbaar: de meeste dieren doen hun uiterste best om hun nest of broedplek op orde te krijgen, de paarden staan op de wei en de meeste ganzen zijn alweer op hun plek in het noorden aangekomen. Met het toenemen van het aantal lichturen en daardoor de opwarming van de natuur lijkt ook bij ons de hoeveelheid energie toe te nemen. We zijn veel meer buiten, bevolken de terrasjes en wroeten in onze tuintjes. We zien de lente als de prelude op de naderende zomer en brengen het buitengebeuren op orde. Wat een bruisende activiteit en wat een impact!

Wat is het effect van de seizoenen op coaching met Paard als Spiegel en wat doen coaches hiermee? Krijgen coaches andere vragen of vinden coachees hele andere antwoorden? Kortom: is er een verbinding tussen het lentegevoel en coaching?

Voor buitenmensen die bewegen op het ritme van de seizoenen is de relatie tussen hun gemoedstoestand en het seizoen een gegeven. Zij stellen zich erop in en richten hun bioritme op wat het seizoen hen biedt. Hoe anders is het voor mensen die het contact met buiten nagenoeg kwijt zijn en het jaargetijde en het daaraan gekoppelde weer als lastig ervaren. Daar ligt dan ook meteen een geweldige uitdaging voor de coach.

De ervaring om het seizoen te zien als kans en de verbinding te voelen met een grootheid die voor ons niet maakbaar is, geeft een groots gevoel. Het maakt dat je de pure beleving en het daaraan gekoppelde gevoel kunt verbinden aan de coachvraag. Deze komt daarmee in een volledig ander perspectief te staan en levert ook antwoorden op die in een natuurlijke context verrassend zijn. ‘Seizoenscoaching’ heeft alles te maken met de beleving van de natuurelementen. In contact- en verbindingsoefeningen kan de coachee warmte, licht, wind en regen en nog veel meer ervaren. Dit zijn gevoelsemoties die in de coachsessie gebruikt kunnen worden. Kortom: met coaching met Paard als Spiegel in een krachtige natuurlijke context is het altijd weer om te coachen!

 

Lente in de wei

Lente in de wei