Door: Frans, HorSense locatie Zuid (Deurne)

Steeds meer verbaas ik me over de toename van  het aantal ‘gelukcoaches’!  De zoektocht naar meer geluk is ook niet aan de coaches voorbij gegaan. Onlangs probeerde ik in mijn zoektocht op het internet een antwoord te vinden op de onverminderd grote vraag naar coaching van geluk en de explosieve groei van het aantal collega’s dat hiermee aan de slag gaat. Naast de ‘werkgelukcoach’ en ‘puurgelukcoach’ ontdekte ik ook de ‘paarden-geluk-coach’.

Ik kreeg bij het lezen het gevoel dat er sprake is van een grote vraag en van een breed scala van methodieken. Ook de vraag op welke wijze het coachen het paard hierbij passend is, was voor mij natuurlijk interessant. Ik vroeg me af: hoe zit dat met geluk en vanwaar al die aandacht?

Hoe zit dat met geluk en vanwaar al die aandacht?

Twintig maart is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de dag van het geluk. Onlangs heeft onderzoek aangetoond dat liedjes tegenwoordig minder geluk gerelateerde woorden bevatten dan in de jaren ’60, echter in titels van liedjes komt het woord ‘happy’ het meeste voor. Meike Bartels ( hoogleraar) beschrijft in haar promotie-onderzoek  ‘Geluk is niet gewoon’ het volgende: ‘ Geluk voel je in je hele lichaam en is geassocieerd met gezondheid en levenslengte’. Tijdens de presentatie van de onderzoeksresultaten, waarbij 60 coaches aanwezig waren, richtte de aandacht van de aanwezigen zich vooral op de vraag hoe het geluksgevoel kan worden beïnvloed en welke mate het ‘coachbaar’ is. Dr Bartels gaf in haar uitgebreide toelichting aan dat het gevoel van geluk met name genetisch is bepaald en dat er van buitenaf maar weinig invloed kan worden uitgeoefend. Nauwelijks ‘coachbaar’ dus..!

Een verrassende conclusie, of misschien toch niet? Hiermee wordt de stelling dat de invloed van de coach slechts beperkt is weer bevestigd.

Vandaag is de temperatuur abnormaal hoog voor de tijd van het jaar. De muggen dansen in de lucht, de paarden staan een beetje sloom om zich heen te kijken en mijn hond ligt languit van het zonnetje te genieten.  Een geweldige buitendag en ik prijs me gelukkig dat ik ervan mag genieten.

Een nieuwsgierige toeschouwe