Door: Henk van ’t Net, HorSense locatie België (Hotton).

Iedereen herkent het wel: de hele dag door superdruk op het werk, ‘s avonds nog allerlei activiteiten doen, het huiswerk van de kinderen begeleiden, koken, wassen…. en dan móet dit nog en dan móet dat nog! Door de toenemende en aanhoudende stress worden we vaak onzeker en ontstaat er angst om bijvoorbeeld je baan te verliezen. Je mag dan wel de koning(in) van agendabeheer zijn, of steengoed zijn in het maken van lijstjes en planningen, plots zijn de kinderen er en je planning wordt één grote chaos.

Paarden kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn om onszelf bewust te worden van dit moeten. Samen met het paard kunnen we oplossingen zoeken hoe we dit móeten kunnen ombuigen naar mógen. Daarbij mág je bepaalde dingen loslaten.

Loslaten is een stapje terug zetten. Loslaten is je zware rugzak – vol stress, angst, schuld, wroeging – afzetten en terug beginnen met ademen.

Het web staat vol met definities van loslaten. Voor mij is loslaten accepteren dat je niet alles kunt controleren.Je geniet van het moment, van dit moment, van het nu. En je leert je grenzen kennen.

Als paardencoach hebben we onze rugzak vol met oefeningen en hulpmiddelen om oefeningen in te zetten rondom:

– Erkenning van de noodzaak van het loslaten
– Beslissen
– Identificeren van behoeftes
– Aanvaarden
– Vertrouwen dat het anders ook kan
– Ruimte maken voor andere behoeftes
– Wees niet bang voor een mislukking
– Wat zullen de anderen wel denken
– Kom in actie – Iets doen is beter dan niets doen
– Gronden en voelen

Hopende om je als coach bij het vaak voorkomende “loslaten” enkele aanknopingspunten te geven waar je kan aan werken. Laat je intuïtie maar los en je kan zo tientallen oefeningen bedenken.

Positie oefening