Door: Jeannet, HorSense locatie Oost (Diepenheim)

Laatst vroeg iemand aan mij; ‘hoe kom je er toch zo bij om te coachen met behulp van paarden’? Ik weet nog wel dat dit een hele bewuste keuze was. Ik gaf al geruime tijd trainingen en zette daarbij het paard regelmatig in. Maar zonder echte bewuste kennis van de relatie tussen didactiek en het gedrag van het paard.

Natuurlijk had ik als ‘paardenmeisje’ best wel veel ervaring met paarden. Ik wist hoe ze reageerden en waarom. Maar om dat op een verantwoorde manier te laten voelen aan ‘niet’ paardenmensen in trainingen waarin verwacht werd dat je aan doelstellingen werkt en een professioneel opgezet programma laat zien, is een ander verhaal.

Ik wil voor kwaliteit gaan en dus zocht ik een opleiding waarin ik als coach werd opgeleid en het paard daarbij als hulpmiddel mocht gaan inzetten. Want coachen en trainen zijn ook nog weer twee verschillende dingen. Ik was trainer maar wilde ook graag betere coachvaardigheden opdoen.

Het is van belang om van tevoren te bedenken met welk doel je een opleiding wilt volgen. Stelt de organisatie waar je werkt de opleiding en te behalen graad als voorwaarde om door te groeien naar een nieuwe functie? Gaat het om je persoonlijke ontwikkeling en versterking van je eigen competenties? Of zoek je verdere verdieping en ontwikkeling in je vakgebied? Gaat het je om een nieuw vakgebied eigen te maken of wil je je trainen in bepaalde vaardigheden en competenties? Of zoek je juist persoonlijke begeleiding in een bepaalde fase van je werk?

Ik vond mijn opleiding destijds in België en werd gegeven door mijn huidige zakenpartner Frans. Frans heeft daarna HorSense opgericht in Nederland en ben ik samen met Henk (België) partners van HorSense geworden.

De opleidingen van HorSense zijn, al zeg ik het zelf, leuk, creatief en hebben erg veel ruimte tot zelfreflectie en uitwisseling van eigen ervaringen. Dit vinden we belangrijk. Want in elk van ons zit een waarheid. Ik vind het altijd een feest om samen met mensen en de paarden te leren. Mensen die enthousiast zijn om te willen ontwikkelen en nieuwe vaardigheden te leren. De inhoud van de lessen zijn onderbouwd en van goede kwaliteit omdat zowel Frans, Henk als ik didactische achtergronden hebben. We weten hoe je een les moet opbouwen. En eigenlijk willen we niet meer spreken van lessen. Het zijn bijeenkomsten waarin we kennis met elkaar delen. Waarin elke deelnemer de ruimte krijgt om kennis in te brengen, zodat we van elkaar leren. In Oost, waar ik de opleidingen aanbied, staan er altijd ‘oud’deelnemers ofwel HorSense-coaches klaar om als coachee of leermateriaal bij nieuwe opleidingen te dienen. Ontzettend fijn dat jullie dat altijd willen doen! Spontaan en belangeloos.

En wil jij of een vriend(in) kennismaken met HorSense? Of wil je een workshop Paard als Spiegel volgen? Kijk eens in onze agenda. Je bent van harte welkom op locatie Zuid (Deurne), locatie België (Hotton) of natuurlijk op mijn eigen locatie Oost (Diepenheim).

 

 

IMG_1537