Regelmatig zet HorSense een HorSense-lid in het zonnetje. Deze maand: Saskia Morsink

IMG_0641_0376_bewerkt-LR

Saskia Morsink

Saskia vertelt: “Als coach met Paard als Spiegel staat voor mij altijd de coachee en zijn/haar proces centraal. Daarbij vind ik de interactie tussen mens, paard en natuur het allerleukst. Vooral als je ziet dat er bij mensen ‘kwartjes’ vallen en ze ineens patronen bij zichzelf herkennen, zich bewust worden, en dit vertalen naar hun eigen situatie en zo stukje voor beetje deze patronen veranderen/doorbreken (of –bewust- niet) met inzet en behulp van de paarden. De paarden zijn mijn co-coaches en zogezegd ‘tools’ in mijn ‘gereedschapskist.”

Tijdens de opleiding bij HorSense

“Ik heb het meeste geleerd van alle praktijkoefeningen die we samen gedaan hebben op HorSense locatie Oost, in Diepenheim. Open, eerlijk en nieuwsgierig alle oefeningen ervaren, en daarbij af en toe vreselijk tegen mezelf aanlopen! Leren wachten, letterlijk en figuurlijk op mijn handen zitten, mezelf ontwikkelen tot volwaardig en professioneel coach. Ook heb ik tijdens de opleiding ervaren dat coachen iets is dat ik moet doen, klinkt bijna als een roeping, waar ik heel erg dankbaar voor ben.”

Werk en inspiratie

“Ik haal inspiratie uit mijn werk. Iedere coachingsessie is uniek. Iedere sessie geef ik veel van mezelf maar krijg ik ook veel energie terug, en dat is met geen pen te beschrijven. Ook haal ik inspiratie uit mijn eigen gezin en paarden Sio en Odin. Sio is nog steeds mijn eigen grootste spiegel, iedere dag opnieuw. Wandelen in het bos, al dan niet met hond, brengt me altijd rust en aarding, waardoor ik weer kan focussen en klaar ben voor een volgende sessie waar ik me als OEN (‘Open, Eerlijk en Nieuwsgierig’) mag gedragen, ANNA (‘Altijd Navragen, Nooit Aannemen’) meeneem en NIVEA (‘Niet Invullen Voor Een Ander’) smeer.”

“Er wordt weleens gezegd: ’je krijgt de coachees die bij je passen’. Ik geloof dat dat zo is. Ik coach op dit moment dames in de leeftijdsgroep tussen de 20 en 45, met veel op hun bordje en een hoge lat voor zichzelf, al dan niet met een afgerond therapietraject. Het fijne aan coaching is dat het werkt vanuit het nu: wat speelt er nu? Waar loop je nu tegenaan? Zo gaaf om te zien hoe ze allen op hun eigen wijze hun eigen pad bewandelen en (onder andere) vanuit gevoel keuzes maken. Hierbij speelt ratio zeker een rol maar niet meer de boventoon.”

“Zo gaaf om te zien hoe mijn coachees op hun eigen wijze hun eigen pad bewandelen en vanuit gevoel keuzes maken!”

Toekomstplannen

“Ik heb een aantal takken in mijn bedrijf: Een fysieke tak en dienstverleningstak. De fysieke tak heeft als core business verkoop van ruitersport artikelen en is vertegenwoordig in 2 websites: www.eponia.nl en www.smhruitersport.nl. Ik ben snel gegroeid waardoor ik veel tijd kwijt ben aan deze bedrijven. Maar als het meer ongoing business wordt, en het dus steeds makkelijker/minder tijd kost om te managen, kan mijn dienstverleningspoot, dat wil zeggen coachen en trainen, verder uitbreiden en een vaste naam worden in de regio (Twente/Salland). Deze tak is verdeeld in 2 doelgroepen en namen:

  • Eponia Coaching: Coaching en Training voor ruiters. Hierbij combineer mijn coach zijn met (Centered Riding) instructeur zijn en begeleid ik combinaties (ruiters/amazones met eigen paard) op weg naar meer balans, groei als combinatie en meer plezier samen. Het is altijd heel bijzonder om te zien, horen en ervaren hoeveel invloed lichaamsbewustzijn heeft op niet alleen de combinatie paard en ruiter maar ook (onbewust) in heel veel andere situaties die niets met paardrijden te maken hebben. Concreet wil ik met Eponia Coaching toe naar twee workshop-en clinicdagen per maand en gemiddeld vier lesuren per week vanuit mijn eigen thuislocatie.
  • Saskia Morsink: Coaching en training met inzet van paard en natuur. Ik bied persoonlijke coaching, teamcoaching en themacoaching voor groepen voor particulieren, bedrijven en instellingen. Steekwoorden hierbij zijn: persoonlijke ontwikkeling, stress en vitaliteitscoaching ook in het kader van preventief ziekteverzuim, leiderschapscoaching en teamcoaching en ontwikkeling. Altijd in een informele setting en met humor en zelfspot en niet te vergeten mijn paarden!”

“Ik coach altijd in een informele setting, met humor en zelfspot en niet te vergeten met mijn paarden!”

“Concreet wil ik met SaskiaMorsink.nl toe naar een effectieve bezettingsgraad van gemiddeld 12 tot 16 uur per week. Dit wil ik bereiken door aansluiting te zoeken bij therapeuten en coaches en met instellingen en bedrijven raamcontracten te sluiten voor dienstverlening en trajecten. Hierbij is mijn zakelijke achtergrond en zijn mijn vaardigheden op het gebied van planning en organisatie heel praktisch, merk ik.”

Ontwikkeling en professionaliseringIMG_0554_0323_bewerkt-1

“Op dit moment ben ik druk bezig met verbindingen maken en netwerken. HorSense is voor mij ook hierin een belangrijke partij als professionele beroepsvereniging en blijf hier graag bij betrokken. Zowel voor mijn eigen ontwikkeling als de ontwikkeling van onze beroepsgroep. Er zijn zoveel mooie ontwikkelingen op ons vakgebied, maar helaas ook wildgroei. Ik vind dat wij als coaches hierbij een morele plicht hebben, maar er ook voor onze beroepsvereniging in het kader van certificering, toetsing en borging van professionaliteit een rol is weggelegd.”